Контроль и хранение

Покрівельні плити із захисним покриттям можна складувати на рівному місці і зберігати в заводській упаковці протягом одного місяця, підклавши під пакет бруса висотою близько 20 см з інтервалом 0,5 м. Для більш тривалого зберігання плити слід перекласти рейками. Оцинковані плити можна зберігати у заводській упаковці не більше одного тижня. Для більш тривалого зберігання оцинковані плити слід перекласти рейками.
Зберігання

Розміри та форму профнастилу допускається контролювати іншими засобами виміру, затвердженими в установленому порядку та що забезпечують необхідну точність виміру.
Для контролю поздовжніх стиків профільованих листів кожного типу відповідно до вимог періодично, не рідше одного разу на квартал, проводиться контрольне складання. Складання повинна здійснюватися вільно, без додаткових механічних впливів, при цьому крайні вузькі полиці накладають внахлест на ширші крайні полиці.
За результат вимірювання розмірів по 6.3-6.5 приймають середнє значення, отримане при трьох вимірах в одному перерізі або по одній лінії, при цьому результати кожного вимірювання повинні знаходитися в межах допусків, що нормуються.
Косину різів профільованих листів вимірюють лінійкою за ГОСТ 427 і косинцем за ГОСТ 3749, встановленим по крайньому гофр профілю.
Серповидність по ребру гофру та хвилястість профільованих листів перевіряють перевірочною лінійкою довжиною 1 м за ГОСТ 8026 та набором щупів за ТУ 2.034-225-87. Загальну серповидність визначають за допомогою струни, закріпленої на плоскій горизонтальній поверхні, та лінійки за ГОСТ 427.
Розміри профільованих листів контролюють рулеткою за ГОСТ 7502, металевою лінійкою за ГОСТ 427, штангенрейсмасом за ГОСТ 164. Ширину та висоту листів профнастилу вимірюють на відстані від 40 до 500 мм, довжину - з обох боків.
Якість поверхні металевого та лакофарбового покриття профільованих листів визначають візуально.
Марка, властивості, товщина прокату, а також якість лакофарбового покриття вихідної заготовки профнастилу повинні бути засвідчені документом якості, виданим підприємством-виробником заготовки.

Методи контролю профнастилу